FORLAGET WUNDERBUCH

 

Aktuelt

Forlaget Wunderbuch

Redaktionskomité

Bogtilrettelægning

Særudgaver

Plakattryk

Salg af bøger

Nyhedsbrev

Facebook

Kontakt

 

.

7 billeder

 

Per Andersen & Kim Karmark
Fortællinger fra Fur

Fotograf: Per Andersen
Tekst: Kim Karmark
Tilrettelæggere: Per Andersen og Klaus Gjørup
Lærredsindbundet, 21,0 x 28,0 cm, 128 sider
Udgivet november 2014
ISBN: 978-87-997562-5-4
Pris: kr. 299,-

 

Fortællinger fra Fur ønsker at indfange øens særlige magi. Gennem fotografier og fortællinger, der balancerer mellem fakta og fri fantasi, indfanges og formidles et enestående unikt stykke natur og kultur.

Bogen skal opleves som et stykke lokalt forankret historie-fortælling. Billederne lyver ikke, men de er stadig fotografens subjektive fortolkning. Teksterne lyver heller ikke, de er fyldt med virkelige og helt konkrete episoder fra Fur. Mange, der har lokal indsigt, vil kunne genkende brudstykker af kendte historier, nye fortolkninger af gamle og for deres indre blik følge fortællingerne rundt på øen, hånd i hånd med bogens fotografier.

Billederne og teksten danner et net af sandheder og usandheder, der tilsammen rækker ud over det lokale Fur og gennem beskrivelserne og billederne af øens natur og mennesker fortæller om det mere almene.

Fotograf Kirsten Klein har fungeret som konsulent på bogens fotografier.

Per Andersen (f. 1962) er uddannet cand.mag.  i historie og medievidenskab. Han har siden sit fjortende år været en fast tilbagevendende besøgende på Fur. I dag har han sommerhus på øen og har gennem en årrække, på alle årstider, fotograferet Furs natur. Per Andersen har tidligere publiceret fotografier i Phaidon Atlas, Abitare og Arkitekten, og er derudover i 2012 af Int’l Photography Awards (IPA) blevet hædret for en serie landskabsfotografier fra Island. Underviser i grafisk design og fotografi på Krabbesholm Højskole i Skive.

Kim Karmark (f. 1962) er uddannet cand.mag. i historie og medievidenskab. Kim Karmark har levet af at skrive de sidste 25 år. Først som tekstforfatter og senere som kreativ direktør for det aarhusianske reklamebureau envision, dernæst som rejseskribent for forskellige danske tidsskrifter og dagblade, bl.a. Information, Jyllands-Posten, Weekendavisen og Ekstra-Bladet. Har udgivet digte og kortprosa.


Anmeldelser

»Det er fornem kunst … Appetitvækkende rapport fra den lille ø Fur giver akut rejsetrang. … Her trives mennesker, som de er flest, udstyret med dårlige og gode egenskaber midt i et stille mikrokosmos, som Per Andersen og Kim Karmark giver et spændende signalement af, så det næsten tangerer en biografisk krønike. Per Andersen har gennemfotograferet forskellige lokaliteter på alle årstider og fra alle vinkler. Det er fornem kunst. De æstetiske billeder fra daggry og skumring, dag og nat, virker dragende på læseren. Man får lyst til at tage den lille færge og sejle den ultrakorte tur for at besøge øen. Kim Karmarks velskrevne noveller understøtter dette ønske. Han trækker på mange kilder og kommer rigtigt rundt på øen med sine tekster, der emmer af atmosfære og nærhed.« Lars Ole Knippel, Jyllands-Posten, 27. december 2014.

»Overrumplende bog … Nok er motiverne fundet på Fur, men de åbner sig mod uendeligheden. Det lokale er universelt. … [Fotografierne er] »små«, intense og dirrende kunstværker af en dybde, som man aldrig når helt til bunds i. De kilder, hvorfra liv gådefuldt strømmer ind i billederne unddrager sig analyser, som vil sætte ord på en virkelighed, der ved mere end ordene. Grænseløsheden er tavs som stjernehimlen. …  mange på Fur formodes at kunne genkende brudstykker af gamle historier i de nye, som Kim Karmark finurligt har sat i scene. Det samspil mellem fotografier og tekst, der giver den pirrende bog nerve, udgør »et net af sandheder og usandheder«.  Det bør dog tilføjes, at de sidste først og fremmest er en alternativ måde at tale sandt på. De mål, det er umagen værd at sætte kurs efter, ligger ikke nødvendigvis for enden af et målebånd. Den erfaring kunne være en af moralerne i denne udgivelse, der bør bemærkes ikke alene for sit indre, men også for sit ydre: det fornemme boghåndværk.« Claus Grymer, Kristeligt Dagblad, 15. december 2014.

»Fotografierne er hver for sig en fortælling … Stærkest står i denne meget smukke bog Per Andersens stemningsfulde fotografier af den lille øs natur og dyreliv på næsten alle døgnets tidspunkter: lyset skal passe …  Kim Karmark fortæller i første person i små forløb om livet på øen. Han lærer at følge øens rytme … som skribent kender Kim Karmark bogens emne næsten lige så intimt, som Per Andersen kender det som kunstner. Hans fotografier er ganske særlig egnet til at skildre den lille øs særegenheder, og de er hver for sig en fortælling på højde med de skrevne fortællinger.« Jens Henneberg, Nordjyske, 11. december 2014.

»Åndeløst smukke motiver … når man sidder med det nyudkomne bogværk Fortællinger fra Fur, så er det, man har behov for at være pillent omhyggelig med at finde få, men velvalgte ord som akkompagnement. For billederne, fortællingerne – og præsentationen af det hele taler for sig selv. … Som det ses på nogle af Per Andersens åndeløst smukke motiver fra Fur, hvor solens stråler rammer molerskrænterne og giver ham mulighed for at forevige motiver med farver, man ikke troede fandtes … Se selv i bogen. Hvor Kim Karmarks tekster ikke fungerer som kommenterende tekster til billederne, men som små, underfundige fortællinger, der tager udgangspunkt i lokalsamfundet på øen. Noget er sandt, andet er digtet – og tilsammen hældt i Karmarks sproglige smeltedigel og støbt om til fortættede noveller, der kalder på det skæve smil og en bundvending af småsamfundets underspillede guldgrube af menneskestof. … Fortællinger fra Fur taler til de, der vil høre en god historie – eller se den. Bare fordybe sig og falde ind i en historie eller et billede, der fanger det magiske øjeblik.« Henrik Højgaard Sejerkilde, De Bergske Blade, lørdagstillægget Fri, 29. november 2014.

»Man bliver glad for, at denne bog findes … det ville være synd ikke at røre denne bog godt og grundigt. Bladre i den og kigge billeder. Læse fortællingerne og fornøjes.  … Og således er der i disse fortællinger en del fælles ufortalt om unge og gamle, om hekse og muntre dansekoner, om en, der forsvinder efter at have besteget øens bjerge. For naturen, de forladte og uforladte molergrave, ydmyge engdrag og spektakulære skrænter gennemstrømmer tekster og billeder som bogens egentlige hovedperson, stout og uanfægtet af besøget af en tilfældig fotograf og forfatter. … Som læser bliver man glad for, at Fur findes, og længes pludselig efter endnu en cykeltur øen rundt. Det er bare alt for længe siden sidst. Og man bliver glad for, at denne bog findes.« Gerda Buhl Andersen, Morsø Folkeblad, 29. november 2014.

»Ren øjenfryd … Fur er helt klassisk udkant – og samtidig et nærmest mytisk landskab. Og det er øen ikke mindre, når man har læst og set den nye smukke bog med fortællinger i ord og fotos … en ren øjenfryd. De spiller storartet op mod Kim Karmarks små historier … Det er en bog man bliver glad for at læse og kigge i, fordi den så overbevisende dokumenterer, at den lille Limfjordsø med dens 800 indbyggere i virkeligheden er en hel verden.« Finn Slumstrup, Landbrugsavisen, 16. januar 2015.

»En af årets smukkeste fotobøger ... der yder naturfotografen Per Andersens stemningsfulde fotografier fuld fortjeneste. Karmarks genfortællinger og nyfortolkninger af nogle virkelige historier fra Fur fanger på en interessant måde ø-miljøet og den særlige indforståede facon, mange ting kan opleves på i et lokalområde ... Anbefales alle folkebiblioteker, der gerne vil præsentere sine lånere for en af årets smukkeste fotobøger.« Poul Flou Pedersen, Lektørudtalelse.

 

Tv-indslag

TvMidtVest har bragt et lille indslag om Fortællinger fra Fur i nyhederne 18.8.2015:

 

Kurt Rodahl Hoppe  
Bogsteder

Jens Carl Sanderhoff
Død mands manifest

Friedrich Hölderlin
Tårndigte

Jens og Linda Handrup
Fortællingen om Thise Mejeri

Jens Carl Sanderhoff
Djævlens protegé

Per Jepsen (red.)
Tænkningens veje. Et festskrift til Søren Gosvig Olesen

Giorgio Agamben
Signatura rerum. Om metoden

Jens Carl Sanderhoff
Europas floder

Maja Lisa Engelhardt og Kaj Mogensen
Opstandelseslyset

Jane Havshøj og Peter Brandes
Lyset som relation

Simon Grotrian og Peter Brandes
Sneens tretten digte

Marianne W. Asmussen og Kurt Rodahl Hoppe  
Skrivestedet. Karen Blixens spor i Kenya og Danmark

Dorthe Jørgensen
Nærvær og eftertanke. Mit pædagogiske laboratorium

Anne Ehlers og Elle-Mie Ejdrup Hansen (red.)
Langenæskirken. Himlen ind – Lyset ned – Blikket ud

Giorgio Agamben
Midler uden mål. Noter til politikken

Per Andersen og Kim Karmark
Fortællinger fra Fur

Ettore Rocca og Peter Brandes
At se Abraham

Ettore Rocca og Peter Brandes
At se Abraham (særudgave)

Anette H. Flensburg
Vi bor i hinanden

Stig L Andersson
Empowerment of Aesthetics

Søren R. Fauth
Universet er slidt

Giorgio Agamben
Sprogets sakramente. En arkæologi for eden

Giorgio Agamben
Sprogets sakramente. En arkæologi for eden (særudgave)

Martin Heidegger | Eduardo Chillida
Kunsten og rummet

Martin Heidegger | Eduardo Chillida
Kunsten og rummet (særudgave)

Søren Gosvig Olesen
Forsøg med filosofien

Ole Thomsen
Det lune land. Om liv på Mols

Ole Thomsen: www.detluneland.dk

Martin Heidegger
Sprog og hjemstavn

Martin Heidegger
Markvejen

Martin Heidegger
Ophold