Forlaget Wunderbuch ønsker at udgive bøger, der vækker eftertanken og pirrer sansningen. Forlagets navn er en hyldest til den pragtfulde fysiske bog.

Rettesnoren for forlagsarbejdet er, at der med besindighed og grundighed følger gode og holdbare resultater. I vores fortravlede verden er det vigtigt, at gode ting får den tid og den omhu, der skal til. Forlagets udgivelser skal give litteraturen og kunsten et rum, hvor nydelse, langsomhed og fordybelse prioriteres. Læserne inviteres således til at gøre det, man kan kalde for bogens skønne anstrengelse.

Forlaget er grundlagt i 2007 af bogtilrettelægger og idéhistoriker Klaus Gjørup.

Genrerne varierer mellem foto- og kunstbøger, skønlitteratur, digtning, filosofi og idéhistorie. Såvel danske som oversatte titler. Forlaget ønsker ikke at foregøgle læserne, at der findes genveje til komplicerede emner. Kommercielle nøkker må ikke hæmme lødigheden. Nogle gange kræver læsningen tålmodighed og hårdt arbejde, andre gange er den mere ligetil.

Til forlaget er knyttet en rådgivende komité bestående af forlæggeren og fremtrædende forskere, litterater og kunstnere.

Forlaget modtager desværre ikke uopfordrede manuskripter.

Forlaget Wunderbuch har udgivet kunstbøger i samarbejde med H.M. Dronning Margrethe, Peter Brandes, Maja Lisa Engelhardt, Anette Harboe Flensburg, Christian Lemmerz, Erik A. Frandsen, Stig L Andersson, Kirsten Klein, Søren Lose, Kurt Rodahl Hoppe, Nina Sten-Knudsen, Jan Sivertsen og Ulla Diedrichsen.

Udgivet oversatte titler af blandt andre Sappho, Marco Polo, Giovan Francesco Straparola, Galileo Galilei, Johannes Kepler, René Descartes, Johann Wolfgang von Goethe, Friedrich Hölderlin, Arthur Schopenhauer, Georg Trakl, Yvan Goll, Martin Heidegger, Cesare Pavese og Giorgio Agamben.

Herudover har forlaget udgivet kataloger i samarbejde med Ribe Kunstmuseum, Clay Keramikmuseum Danmark og Museet for Religiøs Kunst, samt det officielle katalog til den danske pavillon ved Arkitekturbiennalen i Venedig i 2014.

Bøgernes design er kendetegnet ved, at intet må være ligegyldigt eller tilfældigt. I forbindelse med bogtilrettelæggelsen er det et stort ønske at bøgerne også skal pirre sanserne. I den digitale tidsalder er det mere relevant end nogensinde at udgive bøger, hvor der bevidst er arbejdet med det taktile og sanselige udtryk. Gerne til et punkt hvor der blot er at sige: en bog er en bog er en bog.

I naturlig forlængelse af ønsket om at udgive skønne bøger udgiver forlaget også særudgaver. Det kan for eksempel være i form af vedlagte suiter med originalkunst, signerede og nummererede, håndtrykte eller håndindbundne eksemplarer i  begrænsede oplag.

I 2021 modtog forlaget Sigvaldi-prisen af Statens Kunstfond: »Det er kendetegnende for forlaget, at alle dets udgivelser er båret af stor kærlighed til bogen, som både et eksistentielt erkendelsesværktøj og et æstetisk objekt. Genrerne varierer mellem foto- og kunstbøger, skønlitteratur og digtning, filosofi og idéhistorie, ofte i frugtbare krydsbefrugtninger. Forlagets forfattere tæller navne fra Sappho, Goethe og Hölderlin til Simon Grotian og fra Schopenhauer og Heidegger til en bred vifte af moderne danske kulturskribenter. Det er en særlig glæde at kunne prisbelønne et forlag, der har hjemsted i Skive, fjernt fra det hovedstadsområde, som ellers lægger beslag på en stor del af Kunstfondens midler.«

I 2019 blev forlaget tildelt Forening for Boghaandværks F. Hendriksen-Medalje: »Godt bogdesign kommer ikke af sig selv. Det skal arbejdes frem. Men det hjælper, når man ud over sin kompromisløse kvalitetssans har indsigt i grafiske traditioner og mod til at spille op mod dem. Og for et lille forlag trækker det heller ikke fra, at forlæggeren er god til at finde de rigtige folk at samarbejde med – det være sig grafikere, fotografer og billedkunstnere. F. Hendriksen-Medaljen er det fornemste skulderklap, vi fra Forening for Boghaandværk kan give Klaus Gjørup og Forlaget Wunderbuch.«

I 2016 modtog forlæggeren Albertsen Fondens Hæderspris »for sin indsats med at skabe unikt og stilsikkert boghåndværk med en række fremragende udformede værker, der hver især repræsenterer fornemt formidlende design. Klaus Gjørup står i dag som en af Danmarks trendsættende udgivere af bøger, hvor alt er af høj kvalitet, uden tomme effekter eller mondæn avantgardisme.«

Hæderspriser og præmierede bøger

null

Bogvennen 2020
(Hentes som PDF)

null

Kristeligt Dagblad 7. maj 2016
(Hentes som PDF)

null

Børsen, Pleasure 29. september 2016
(Hentes som PDF)

null

Litteraturmagasinet Standart, Nr. 3-4, 2012
(Hentes som PDF)