Arthur Schopenhauer

Parerga og Paralipomena I, 2. Aforismer om Livsvisdom

Arthur Schopenhauer (1788-1860) er en af de mest indflydelsesrige tænkere i europæisk ånds- og kulturliv, og hans Aforismer om Livsvisdom kan uden betænkning betegnes som et litterært mesterværk. Bogen er flot oversat af Martin Pasgaard-Westerman, som endvidere har skrevet et fyldigt efterskrift.

Bogen tager sit udgangspunkt i det klassiske spørgsmål om muligheden for et godt eller lykkeligt liv (eudaimonia) og giver efter klassisk forbillede (Aristoteles, epikuræisme, stoicisme) en række livs- eller verdensklogskabsregler. Aforismerne består af to dele og et tillæg. Den første del omhandler betingelserne for muligheden for et lykkeligt liv med særlig fokus på ens individuelle karakter (åndelige egenskaber), ydre goder (besiddelse) samt ydre anerkendelse (rang, ry, ære). Anden del opstiller en række almene betingelser og almene forholdsregler i ens forhold til en selv, til andre og til verdens gang. Endelig giver Schopenhauer i et tillæg en beskrivelse af de forskellige aldre eller livsfaser.

Aforismer om Livsvisdom indgår som et selvstændigt essay i Schopenhauers store senværk Parerga og Paralipomena [biværker og tiloversblevet]. Parerga og Paralipomena er Schopenhauers andet hovedværk og nok det mest indflydelsesrige. Ved udgivelsen i 1851 blev Schopenhauer med et slag verdensberømt både for sit dybtgående og vidtspændende filosofiske system og for sin uovertrufne litterære stil, der sammen med hans berygtede pessimistiske livssyn er blevet hans særlige kendetegn. Det er en stor glæde at kunne præsentere Aforismer om Livsvisdom som første bind af fire planlagte, der skal blive til den første komplette udgave af Schopenhauers Parerga og Paralipomena på dansk.

Martin Pasgaard-Westerman er filosof og oversætter. Mag.art. i filosofi (Syddansk Universitet) og dr.phil. i filosofi fra Technische Universität Berlin.

 • forfatter
  Arthur Schopenhauer
 • titel
  Parerga og Paralipomena I, 2. Aforismer om Livsvisdom
 • pris
  280 kroner
 • originaltitel
  Parerga und Paralipomena I, 2. Aphorismen zur Lebensweisheit
 • oversættelse
  Martin Pasgaard-Westerman
 • efterskrift
  Martin Pasgaard-Westerman
 • tilrettelæggere
  Klaus Gjørup og Per Andersen
 • omslagsmotiv
  Jens E. Hansen
 • indbinding
  Halvbind m/mærkebånd
 • format
  14,0 x 21,0 cm
 • omfang
  264 sider
 • papir
  Munken Pure 120 gram
 • skrift
  North
 • oplag
  500 eksemplarer
 • udgivet
  2019/10. 1. udgave
 • isbn
  978-87-93557-23-9

Anmeldelser

»Livet er en konditorkage. Pessimisten og viljesfilosoffen Arthur Schopenhauer forklarer, hvorfor lykken er at opgive lykken … skulle nogen af os i dag forfalde til at søge bekræftelse og nydelse på de sociale medier eller optimistisk forvente grænseløs succes i livet og kærligheden – så er Schopenhauer den probate modgift … der er ikke megen tvivl om, at Schopenhauer vitterlig var en stor begavelse, og som hans discipel Nietzsche engang skrev, var det Schopenhauer, der lærte ham, at filosofisk prosa på tysk kunne være både vittig, klog og elegant. Aforismer om Livsvisdom byder på talrige eksempler … Forlaget Wunderbuch har heroisk påtaget sig for første gang at lade os få hele Parerga og Paralipomena på dansk, besørget af en meget kompetent oversætter, filosoffen Martin Pasgaard-Westerman, og som altid i smukt udstyr.« Weekendavisen, 31. januar 2020.

»Al ånd er usynlig for den, som ingen har. Med en forsinkelse på 168 år foreligger de seks kapitler og hundredevis af fortættede skriftperler og maksimer nu endelig på dansk i en fornem udgave af Forlaget Wunderbuch i Skive. Det er meget forunderligt og idelt tankevækkende at indlade sig på at læse Schopenhauer i en samtid, der formeligt er besat af en jagt på opmærksomhed, likes og samfundsmæssig anerkendelse. Han levede fra 1788-1860 og nedskrev sine råd og profane bandbuller nogenlunde samtidig med, at sociologien brød igennem som videnskab, og det moderne samfunds sociale strukturer tog form. Martin Pasgaard-Westerman byder i sit instruktive efterskrift på en redegørelse for, hvordan Schopenhauer nu også har blik for, at man gennem erfaring kan komme til at erhverve sig en karakter ved at lære sig selv at kende; men grundlæggende er ens individualitet konciperet som en størrelse, der altid »vil findes som ens natur og stadig komme til udtryk og føre ens liv så at sige bag om ryggen på en«. Med klarsyn pointerer Pasgaard-Westerman, at lykken – for Schopenhauer – ikke er et resultat af menneskets egen indsats – som hos stoikerne. Det skyldes ikke mindst, at han ikke har den store tiltro til, at mennesket kan eller skal styre forudsige sit liv ved hjælp af sin fornuft.« Dagbladet Information, den 30. november 2019

»En smuk udgivelse af et af filosofihistoriens hovedværker, her suppleret med et fremragende efterskrift. Bogen, der er en del af et større værk, står udmærket og afrundet for sig selv og er et bevis på Schopenhauer, som en stor stilist og som en yderst vedkommende tænker i dag. Anbefales til større hovedbiblioteker.« Lektørudtalelse, DBC, januar 2020

Forlaget Wunderbuch

Skovbakken 35
DK-7800 Skive

+45 4141 8736
post@forlaget-wunderbuch.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Køb bøgerne

Du kan købe forlagets udgivelser hos din
lokale boghandel. Boghandlerne skal bestille
på bogportalen, hvor de har fuld returret.
Du kan også købe bøgerne via netboghandlere.
Særudgaver bestilles direkte hos forlaget