Bo Bergholt Grymer

Birken og kirken. Samtaler med Simon Grotrian

Birken og kirken er en samtalebog med digteren Simon Grotrian og præsten Bo Bergholt Grymer.

Udgangspunkt for samtalerne er læsninger af Paul Celan og Per Højholt, 1. Johannesbrev og Lukasevangeliet, H.C. Andersen og Ernst Jünger, Emmanuel Lévinas, Thomas Kingo og William Shakespeare, Simon Grotrian, Friedrich Hölderlin og N.F.S. Grundtvig, Matt Busby og Martin Luther, og berører især temaer som eksistens, natur og tro.

De mange samtaler, der alle har fundet sted hjemme hos Simon Grotrian i Lemming, er først og fremmest båret af en gensidig begejstring over at mødes. Over at sidde over for et andet menneske, som også vil den samtale, der tager sig tid, og som ikke har noget fast endemål. Den samtale der ikke begrænser sig til udveksling af informationer, og som ikke skal udmøntes i bestemte konklusioner eller handlinger, men som derimod rummer sin egen meningsfylde.

Bo Bergholt Grymer (f. 1978), uddannet i teologi og religionsvidenskab, ph.d. i teologi. Tidligere sognepræst i Serup, Lemming og Funder sogne. Underviser på University College Lillebælt.

Simon Grotrian (f. 1961), forfatter og salmedigter. Har siden sin debut i 1987 udgivet mere end fyrre digt- og salmesamlinger. Modtager af en lang række litteraturpriser og af Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Bogens omslag er skabt af Peter Brandes.

 • forfatter
  Bo Bergholt Grymer
 • titel
  Birken og kirken. Samtaler med Simon Grotrian
 • pris
  230 kroner
 • tilrettelæggere
  Klaus Gjørup og Per Andersen
 • omslag
  Peter Brandes
 • indbinding
  Garnhæftet omslagsbog med brede flapper
 • format
  14,0 x 21,0 cm
 • omfang
  272 sider
 • papir
  Munken Pure Rough 120 gram
 • skrift
  North og Rum
 • oplag
  500 eksemplarer
 • udgivet
  2019/02, 1. udgave
 • isbn
  978-87-93557-16-1


Radio, omtale og anmeldelser

»DRs Katarina Lewkovitch har været i audiens hos digteren Simon Grotrian og sognepræst Bo Grymer. ‘Der skal verdenskrige eller sindsforstyrrelser til, før en digter fødes’, siger Grotrian, og tillader et sjældent blik ind i digterens verden, hvor fortrolighed med mørket, troens nødvendighed og et sprog, der kan rumme katedraler, blomstrer og folder sig ud. Der er Audiens hos de to venner i herreværelset i den lille by Lemming nord for Silkeborg, hvor samtalens kunst åbner verdener og poesi.« Lyt til den fremragende radioudsendelse via linket herunder:

»Når samtalen gør verden større. Simon Grotrian og Bo Grymer mødtes i kirken, hvor digteren Grotrian var fast kirkegænger, og Grymer var præst. I hinanden fandt de en spændende samtalepartner om alt det, der giver livet mening, om skønhedslængsel, troen og tvivlen. Snart udkommer deres fælles undersøgelse af eksistensen som bog.« Læs Bjørg Tulinius’ store interview med Simon Grotrian og Bo Bergholt Grynmer:

»Eminent opbyggelse til tiden. Jeg er meget glad for denne bog. Den er ikke letlæst, men den er højt begavet og eminent som belysning af og opbyggelse til tiden. Den udgør to kloge mænds forsøg på at tale mening ind i livet i en epoke, hvor netop meningen så nemt kan forvitre i den enkelte … Samtalebogen vinder ny værdighed med Bo Bergholt Grymer og Simon Grotrians forsøg på at tale mening ind i en forvirret tid … I Birken og kirken taler teolog Bo Bergholt Grymer og digter Simon Grotrian om store temaer og skiftes til at vælge to litterære værker, der i hvert kapitel fungerer som udgangspunkt for samtalen. De er vedholdende og undersøgende i deres måde at tale sammen på … Bogen er indholdsrig, krævende at læse og lidt af et særsyn inden for sin genre. Den demonstrerer, at det godt kan lade sig gøre at udgive en samtalebog, der er læseværdig og fører til virkelig seriøs eftertanke.«

»Et sprog der rummer en katedral. En fælles værdsættelse af de ord, der kan rumme en katedral, et sprog som er stort nok til at rumme længsler, drømme med mere, løber som en rød tråd fra emne til emne. Det er ord, der er store nok til at kunne tale om lige så store emner. Sådan et sprog bestemmes som religiøst modsat for eksempel det naturvidenskabelige sprogs fladhed. Det kræves blandt andet for at kunne digte. Det er fristende at konkludere, at det ellers jordnære og ydmyge møde mellem Bo Bergholt Grymer og Simon Grotrian netop skaber en katedral for de ord, vi har svært ved selv at formulere uden den rette dybdeborende viden for de kristne træk, der snor sig gennem alle tekster …  Mødet mellem præsten og digteren udvikler sig rørende organisk og bygger sig stille og roligt op til små, ikke fastlåste og udogmatiske pointer, men med tendens til en løs komposition og dvælen, som måske gengiver det levende ords natur. Det religiøse aspekt kan sikkert skræmme nogle væk, men ved nærmere granskning vil også den ikke-religiøse muligvis finde små, eksistentielle guldgruber … Det todelte omslag illustreret af Peter Brandes af en knælende person i farver og en anden lignende figur i sort-hvid på bagsiden er eksklusivt i de grove, abstrakte strøg. Forlaget Wunderbuch laver, som navnet utvetydigt antyder, virkeligt vidunderlige bøger.«

»Bogen er for intellektuelle læsere. Meget smuk bog. Forsideillustration og materialevalg er lækkert og eksklusivt. Bogen er for den intellektuelle læser med interesse for litteratur og eksistensspørgsmål. De to debattører supplerer hinanden godt og kommer vidt omkring.«

Lektørudtalelse, april 2019

Forlaget Wunderbuch

Skovbakken 35
DK-7800 Skive

+45 4141 8736
post@forlaget-wunderbuch.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Køb bøgerne

Du kan købe forlagets udgivelser hos din
lokale boghandel. Boghandlerne skal bestille
på bogportalen, hvor de har fuld returret.
Du kan også købe bøgerne via netboghandlere.
Særudgaver bestilles direkte hos forlaget