Yvan Goll

Eurobacillen

Eurobacillen er en lyrisk kortroman om det moderne menneskes konstitutionelle hjemløshed og den europæiske værdikrise. Det er på én gang en idéroman, en storbyroman og et suggestivt prosadigt. Adam Paulsen har oversat og skrevet efterskrift. Bogen er illustreret af Georges Annenkov.

En ondartet bacille borer sig langsomt ind i den gamle verdens hjertekamre. Udadtil ligner alt sig selv, men skinnet bedrager. Bacillen tømmer bygningsværker, bøger, dyr og mennesker for enhver kraft og substans, og tilbage står kun den tomme skal.

I korte episodiske afsnit følger læseren gennem et døgn jeg-fortælleren på hans vej gennem Paris, mens han desperat forsøger at flygte fra sin egen og Europas skæbne. Han eftersøges af politiet for et mord, han muligvis har begået, opholdes af en amerikansk videnskabsmand, der forklarer ham om »århundredets sygdom«, besøger ludere, østeuropæiske jøder og finder forbigående trøst hos en gruppe nihilistiske unge.

Yvan Goll (1891-1950) stammede fra en jødisk familie i Alsace-Lorraine og skrev på både tysk og fransk. Efter Første Verdenskrig bosatte han sig i Paris, hvor han blev en central skikkelse i bl.a. surrealismen. Eurobacillen er oprindelig skrevet på tysk og udkom i 1927. Illustrationerne stammer fra førsteudgaven og er lavet af den fransk-russiske maler og bogillustrator Georges Annenkov (1889-1974), som hørte til Golls vennekreds i Paris.

Adam Paulsen (f. 1972), germanist, litteraturforsker, oversætter og forfatter. Lektor og ph.d. i litteraturvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. Har oversat bl.a. Rüdiger Safranski, Ernst Jünger, J.G. Herder og G.E. Lessing.

Forfatter: Yvan Goll
Kunstner: Georges Annenkov
Titel: Eurobacillen
Vejl. pris: 150 kroner / UDSOLGT FRA FORLAGET
Originaltitel: Die Eurokokke
Oversætter: Adam Paulsen
Efterskrift: Adam Paulsen
Tilrettelæggere: Per Andersen og Klaus Gjørup
Trykkeri: Narayana Press
Indbinding: Garnhæftet omslagsbog
Format: 12,5 x 19,0 cm
Omfang: 120 sider
Papir: Munken Pure Rough 90 gram
Skrifter: North og Krabbesholm Serif (omslag)
Oplag: 700 eksemplarer
Udgivet: 2021/04, 1. udgave
ISBN: 978-87-93557-33-8
null

Se også ...

Yvan Goll
Ned med Europa

null

Se også ...

Yvan Goll
Sodoma og Berlin

null

Se også ...

Georg Trakl
Skønhedens tornekrone. Digte og breve