Goethe

Faust I

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) er en hovedskikkelse i europæisk idé- og litteraturhistorie, og hans Faust betragtes med rette som et af verdenslitteraturens mest komplekse og raffinerede værker. Faust I er nyoversat af Ejler Nyhavn. Den introduceres af Søren R. Fauth og akkompagneres med en serie detaljer fra tegningen Faust I af Christian Lemmerz.

Goethes Faust I har det hele: Menneskets forgæves forsøg på at overvinde det menneskelige, alt for menneskelige, stigninger og fald, vores stræben efter det højeste og vores fald til det laveste. Historien om at menneskets ånd igen og igen kommer til kort og styrter os i afgrunden, at vi er dømt til at være ulykkelige, at vi er stedt i en tilstand af mangelfuldhed, og at vi ingensinde kan overvinde den og tilfredsstille vores længsler.

Faust er ikke et værk, der skal læses tyst og indadvendt uden stemme; versene skal læses højt, som minimum for det indre øre, i bedste fald synges, for først da opdager man, at selv de mest anarkistiske strofer er gennemmusikalske, at intet her er tilfældigt, at form og indhold hænger sammen som ærtehalm.

Til grund for oversættelsen er den anerkendte tyske germanist Albrecht Schönes videnskabeligt kommenterede udgave fra 2005. I Schönes udgave fritlægges og konsolideres værket, så det er mægtigere end nogensinde. Censurudeladelser belyses, og rækkefølgen af scenerne og tvivlsomme ord diskuteres. Det er en mere erotisk og religionskritisk Faust – en ‘autentisk’ Faust – vi nu for første gang får mulighed for at læse i en helt ny dansk oversættelse.

Christian Lemmerz (f. 1959), billedkunstner. Han er født i Tyskland, bor og arbejder i Italien og Danmark. Uddannet klassisk billedhugger fra kunstakademiet i Carrara og senere fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Forlaget har udgivet hans bogværk Tauber Vater.

Ejler Nyhavn (f. 1960), germanist, oversætter, digter og musiker. Forlaget har også udgivet hans oversættelser af Georg Trakl Skønhedens tornekrone og Friedrich Hölderlin Tårndigte.

Søren R. Fauth (f. 1971), germanist, litteraturforsker, oversætter, digter og forfatter. Lektor og dr.phil. i tysk litteratur ved Aarhus Universitet.

Forfatter: Goethe
Kunstner: Christian Lemmerz
Titel: Faust I
Vejl. pris: 400 kroner
Originaltitel: Faust. Eine Tragödie. Erster Teil
Oversætter: Ejler Nyhavn
Introduktion: Søren R. Fauth
Tilrettelæggere: Klaus Gjørup og Per Andersen
Trykkeri: Narayana Press
Indbinding: Helpapirbind med mærkebånd
Format: 17,0 x 24,5 cm
Omfang: 288 sider
Papir: Munken Pure Rough 150 gram
Skrift: North
Oplag: 600 eksemplarer
Udgivet: 2019/11, 1. udgave
ISBN: 978-87-93557-25-3
null

Se også ...

Georg Trakl
Skønhedens tornekrone. Digte og breve

null

Se også ...

Friedrich Hölderlin
Urdel. Digte, skrifter og breve

null

Se også ...

Johnny Kondrup
Bjergtaget. Illusion og forførelse fra Søren Kirekegaard til Karen Blixen