Yvan Goll

Eurobacillen

Eurobacillen er en lyrisk kortroman om det moderne menneskes konstitutionelle hjemløshed og den europæiske værdikrise. Det er på én gang en idéroman, en storbyroman og et suggestivt prosadigt. Adam Paulsen har oversat og skrevet et fyldigt efterskrift. Bogen er illustreret af Georges Annenkov.

En ondartet bacille borer sig langsomt ind i den gamle verdens hjertekamre. Udadtil ligner alt sig selv, men skinnet bedrager. Bacillen tømmer bygningsværker, bøger, dyr og mennesker for enhver kraft og substans, og tilbage står kun den tomme skal.

I korte episodiske afsnit følger læseren gennem et døgn jeg-fortælleren på hans vej gennem Paris, mens han desperat forsøger at flygte fra sin egen og Europas skæbne. Han eftersøges af politiet for et mord, han muligvis har begået, opholdes af en amerikansk videnskabsmand, der forklarer ham om »århundredets sygdom«, besøger ludere, østeuropæiske jøder og finder forbigående trøst hos en gruppe nihilistiske unge.

Bogens forfatter Yvan Goll (1891-1950) stammede fra en jødisk familie i Alsace-Lorraine og skrev på både tysk og fransk. Efter Første Verdenskrig bosatte han sig i Paris, hvor han blev en central skikkelse i bl.a. surrealismen. Eurobacillen er oprindelig skrevet på tysk og udkom i 1927. Illustrationerne stammer fra førsteudgaven og er lavet af den fransk-russiske maler og bogillustrator Georges Annenkov (1889-1974), som hørte til Golls vennekreds i Paris.

Adam Paulsen (f. 1972), germanist, litteraturforsker, oversætter og forfatter. Lektor og ph.d. i litteraturvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. Har oversat bl.a. Rüdiger Safranski, Ernst Jünger, J.G. Herder og G.E. Lessing.

 • forfatter
  Yvan Goll
 • kunstner
  Georges Annenkov
 • titel
  Eurobacillen
 • pris
  150 kroner
 • originaltitel
  Die Eurokokke
 • oversætter
  Adam Paulsen
 • efterskrift
  Adam Paulsen
 • tilrettelæggere
  Per Andersen og Klaus Gjørup
 • indbinding
  Garnhæftet omslagsbog
 • format
  12,5 x 19,0 cm
 • omfang
  120 sider
 • papir
  Munken Pure Rough 90 gram
 • skrifter
  North og Krabbesholm Serif (omslag)
 • oplag
  700 eksemplarer
 • udgivet
  2021/04, 1. udgave
 • isbn
  978-87-93557-33-8

Radio

»Et fantastisk rigt billedsprog. Der en en kæmpe potens i det Goll skriver. Det er også underholdende, og en vild idé med en bacille der æder sig igennem Europa … Jeg kan kun anbefale romanen.« Nanna Mogensen, vært på Skønlitteratur på P1, er svært begejstret efter at have læst Yvan Golls Eurobacillen: »Nogle gange falder man over en forfatter, der får det hele til at stemme: Hvor man bare sidder og siger ja, ja, ja! når man læser, fordi det er så rigtigt set alt sammen. Sådan en forfatter er Yvan Goll for mig, og indtil for en måned siden kendte jeg ham faktisk slet ikke. Men nu er jeg fan – die hard-fan og særlig af hans netop oversatte roman fra 1927 om den væmmelige bacille, der æder hele Europa. Eurobacillen.« Til at dele sin smittende begejstring med lytterne har hun inviteret bogens oversætter og efterordsforfatter Adam Paulsen i studiet. Selveste Tore Leifer læser passager op fra romanen. Lyt til radio når det er bedst via linket nedenfor:

Anmeldelse

»En af bogsæsonens allersjoveste bøger … Yvan Goll er i dag næsten glemt – hans vilde roman om ’eurobacillen’ burde aldrig blive det. Titlen – Eurobacillen – kunne få én til at tro, at det havde med coronavirus at gøre. Det tankespring kan man ikke forbyde nogen, slet ikke når vi nu taler om associationernes utæmmede energier. Men den dræbende bacille hos Goll handler om noget helt andet – nemlig om åndens og kulturens død … Eurobacillen er billede på en civilisation, som er ædt op af åndløshed. Den er reklamernes og handlens tingverden, den er militarismen, religionens tomhed, meningstabet, retningsløsheden, dekadencen. Alt, hvad der rimer på Spengler og på Vesterlandets undergang. Der er kort sagt meget i vejen … Her er hysterisk morsomme beskrivelser af et parti bibler på slagudsalg ved siden af marskandiserens bjerge af andre kulturklenodier forvandlet til kompostbunke og ragelse … Her er avisoverskrifternes og reklamernes versaler, der som ekspressionistiske digte råber deres vulgære nyheder om rovmord og tilbud på Cadum-sæbe ud over verden … Her er grovheder af værste skuffe, afbrudt af et forbløffende og morsomt poetisk billede … Og apropos billeder og Golls evne til at balancere eller snarere springe mellem det modsætningsfyldte og det tilfældigt sammenstillede, det larmende og det tyste: Snart er billederne så tykke, at man kunne skære i dem. ‘En kran roder som en tandstikker rundt i himlens materievæskende mund.’ Snart er de bare sjove, rørende og tossede: ‘Å du kvinde, som kommer mig i møde, bærende på dine to gyngende bryster, fortæl du mig, hvad der skal blive af Europa!’ … Jeg skal ikke røbe, hvordan bacillen siden udvikler sig, eller hvordan opklaringen af rovmordet skrider frem. Men jeg tør godt spå, at Yvan Golls lille bog fra 1927 bliver en af den danske bogsæsons allersjoveste bøger.«

Dagbladet Information, 28. maj 2021

Forlaget Wunderbuch

Skovbakken 35
DK-7800 Skive

+45 4141 8736
post@forlaget-wunderbuch.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Køb bøgerne

Du kan købe forlagets udgivelser hos din
lokale boghandel. Boghandlerne skal bestille
på bogportalen, hvor de har fuld returret.
Du kan også købe bøgerne via netboghandlere.
Særudgaver bestilles direkte hos forlaget