Yvan Goll

Ned med Europa

Den idealistiske Edmund har tilbragt Første Verdenskrig i Schweiz, hvor han tilhørte Romain Rollands gruppe af ‘menneskehedsvenner’. Efter krigen beslutter han sig for at flytte til Paris, i sikker forvisning om, at han her vil finde ligesindede. Men allerede hans første møde med den parisiske ungdom belærer ham om noget andet. I Paris er hans idealer om menneskehedsforbrødring for længst gået af mode og blevet afløst af den mest hårdkogte nihilisme. Edmund falder totalt igennem med sine gumpetunge idealer og overvejer allerede at stikke halen mellem benene og tage tilbage til Schweiz, da han pludselig indhentes af fortiden i skikkelse af den russiske danserinde Lola …

Med kærligheden som fremkaldervæske tegner Ned med Europa (1928) et satirisk billede af 1920’ernes kunstneriske og intellektuelle strømninger, der alle synes lige langt fra virkeligheden. Det er på én gang en allegori over mellemkrigstidens europabilleder, en svanesang over den kunstneriske avantgarde og forfatterens opgør med sig selv som ung mand.

Yvan Goll (1891-1950) stammede fra en jødisk familie i Alsace-Lorraine og skrev på både tysk og fransk. Efter Første Verdenskrig bosatte han sig i Paris, hvor han blev en central skikkelse i blandt andet surrealismen.

Adam Paulsen (f. 1972), germanist, litteraturforsker, oversætter og forfatter. Lektor og ph.d. i litteraturvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. Har også oversat og skrevet efterskrift til den anmelderroste Yvan Goll Eurobacillen.

 • forfatter
  Yvan Goll
 • titel
  Ned med Europa
 • pris
  180 kroner
 • originaltitel
  Der Mitropäer
 • oversætter
  Adam Paulsen
 • efterskrift
  Adam Paulsen
 • tilrettelæggere
  Per Andersen og Klaus Gjørup
 • indbinding
  Garnhæftet omslagsbog
 • format
  12,5 x 19,0 cm
 • omfang
  144 sider
 • papir
  Munken Pure Rough 90 gram
 • skrifter
  North og Krabbesholm Serif (omslag)
 • oplag
  900 eksemplarer
 • udgivet
  2022/07, 1. udgave
 • isbn
  978-87-93557-44-4

Anmeldelser

»Mageløs lille mestertekst … Tryllebindende undergangstoner. Tysk-franske Yvan Goll ramte en nerve i tiden og belyste med klarsynet satire mellemkrigstidens undergangsvisioner. Men hans velklingende kortprosa virker ikke mindre dugfrisk i dag … Vi befinder os i samme tematiske boldgade som i Eurobacillen, der udkom sidste år, også i Adam Paulsens smukke fordanskning. Det er samme diagnose, samme sygdom i Europas sjæl. Men hvor Eurobacillen mest handlede om at gengive indtrykket af tidens splittelse og meningsfravær i sansenære betragtninger gennem storbyflanøren, går Ned med Europa et spadestik dybere i sit signalement af den vestlige kulturs forfald … Man kan måske mene, at Yvan Golls bestræbelser udi at kortlægge hele den europæiske mellemkrigstidsgeneration ud fra tre groft skitserede typer kan synes lovligt skematisk og stift. Men det er det ikke. Goll har et virtuost greb om stoffet og et særegent blik for satiren i det tragiske. Den lille tekst er ikke rig på store personportrætter eller fuldendte narrativer, men måske er det netop fra det kortfattede og flossede, at fortællingen får sin glød. En uafbrudt vibrerende glød … Ned med Europa er således ikke bare en skøn svanesang om en hensygnende kultur, det er også et flænsende selvopgør for åbent tæppe. Et uafrysteligt skrig fra Europas indre.« (6 stjerner)

Kristeligt Dagblad, 5. november 2022

»Anbefales … Velskrevet kortroman, som i et lyrisk sprog formidler datidens stemning og idealer centreret omkring Europas undergang og ungdommens følelse af fremmedgjorthed og ensomhed. Teksten er ikke let tilgængelig med sine sansninger og filosofiske betragtninger, der konstant udfordrer læseren. Adam Paulsens efterskrift perspektiverer og uddyber bogen.«

Lektørudtalelse/materialevurdering, DBC, september 2022

Forlaget Wunderbuch

Skovbakken 35
DK-7800 Skive

+45 4141 8736
post@forlaget-wunderbuch.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Køb bøgerne

Du kan købe forlagets udgivelser hos din
lokale boghandel. Boghandlerne skal bestille
på bogportalen, hvor de har fuld returret.
Du kan også købe bøgerne via netboghandlere.
Særudgaver bestilles direkte hos forlaget