Lars Dybdahl

Rum i transformationer

Som arnested for Carlsberg og i dag domicil for Ny Carlsbergfondet, udgør Bryggergården i Brolæggerstræde i det indre København et lille stykke levende danmarkshistorie. Hvad færre ved er, at matriklen og ikke mindst Ny Carlsbergfondets lokaler tilbyder et slags geologisk snit ned i dansk arkitektur og design.

I sommeren 2018 afsluttede Ny Carlsbergfondet en radikal forandring af det indre i sit domicil i J.C. Jacobsens gamle Bryggergård fra 1790’erne. Fornyelsesprocessen, som har taget fire år, har i sine greb udfoldet en nutidig, differentieret tilgang til ombygning og restaurering. De rumlige transformationer, der skaber nye forløb og sammenhænge i tre af kompleksets bygninger, er varetaget af arkitektfirmaet Elgaard Architecture. Og med transit, opbevaring og display som indretningsopgavens tre felter har designfirmaet Salto & Sigsgaard, som bl.a. stod for nyindretningen af Finn Juhl-salen i FN-bygningen i New York, skabt nye rumoplevelser med deres design af faste og flytbare elementer.

Bogen præsenterer den nyeste transformation på baggrund af Bryggergårdens historiske karakter og udvikling. Bryggergårdens kompleks af forskelligartede bygninger, beboelsesejendomme og pakhuse er opført efter Københavns brand i 1795. Vel at mærke i den enkle nyklassicistiske stil, der efter branden satte sit harmoniske præg på de nyopførte kvarterers borgerhuse og gadebillede. Bogen gennemgår ligeledes den række ombygninger og restaureringer af Bryggergården fra midten af 1900-tallet, som alle har forenet bevarelse af kompleksets kulturværdier med radikale transformationer til nye funktionsbehov.

Rum i transformationer indledes med et forord ved Ny Carlsbergfondets formand Karsten Ohrt. Bogens forfatter, kunsthistoriker og tidl. biblioteks- og forskningschef ved Designmuseum Danmark, Lars Dybdahl, har sammen med fotograf Anders Sune Berg fulgt ombygningen af Ny Carlsbergfondet på nærmeste hold. Bogen går således tæt på såvel processen som resultatet samt tankerne bag forvandlingen.

Bogen er udgivet i samarbejde med Ny Carlsbergfondet.

 • forfatter
  Lars Dybdahl
 • fotograf
  Anders Sune Berg
 • titel
  Rum i transformationer
 • pris
  299 kroner
 • tilrettelægger
  Studio Claus Due
 • indbinding
  Papirhelbind isat kassette
 • format
  21,0 x 29,0 cm
 • omfang
  148 sider
 • papir
  Prolibro Natural 140 gram, Colorplan Harvest 135/175 gram
 • skrift
  Fakt Pro Normal
 • oplag
  1.200 eksemplarer
 • udgivet
  2018/08, 1. udgave
 • isbn

  978-87-93557-11-6

Anmeldelser

»Det er en fornøjelse at bladre igennem bogen med de mange gode fotogengivelser og opleve de mange detaljer … æstetisk finfølelse og lydhørhed. Bevaring, genbrug og forandring har været nøgleordene i ombygningen af Ny Carlsbergfondets domicil i den gamle bryggergård i det indre København. Det fremstår nu som en moderne arbejdsplads, som spejler det gavmilde kunstfonds ønske om transparens, viser en ny, smuk bog.«

»Flot og veldrejet bog, der tager læseren med ind i tankerne bag ombygningen. Bogen fortæller dels husets historie og om den historierigdom der er dukket op under tidligere ombygninger, dels om processen bag nyindretningen og de løsninger der er valgt for at ramme indretningsopgavens tre kernebegreber: transit, opbevaring og display.«

Lektørudtalelse, 17. september 2018

Forlaget Wunderbuch

Skovbakken 35
DK-7800 Skive

+45 4141 8736
post@forlaget-wunderbuch.dk

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Køb bøgerne

Du kan købe forlagets udgivelser hos din
lokale boghandel. Boghandlerne skal bestille
på bogportalen, hvor de har fuld returret.
Du kan også købe bøgerne via netboghandlere.
Særudgaver bestilles direkte hos forlaget