Dorthe Jørgensen
Nærvær og eftertanke. Mit pædagogiske laboratorium
Nærvær og eftertanke er en utidssvarende bog. Den handler nemlig om noget, der ikke har prioritet i dag: lydhør tilstedeværen, genuin erfaring og eftertænksom refleksion.
Dorthe Jørgensen kritiserer tænkningens kår, men hun værner også om håbet ved at insistere på det nærvær og den eftertanke, der stadig findes. Bogen er udfærdiget med afsæt i forfatterens erfaringer som underviser og formidler. Hun har igennem 25 år eksperimenteret med undervisningsformer, der ansporer til fælles udforskning af spørgsmål, der ikke kan besvares med et ja eller et nej. Denne spørgen forstummer, når der bliver krævet ’faktura’ frem for ’forskning’.
»Når man som underviser har tillid til sine studerende, og resultatet er gunstigt, skyldes det […] næppe kun spontan livsytring. I den situation har man nemlig ikke kun tillid til, at de ønsker at lære, men også tiltro til, at de vil foretage den mimesis, der er forudsætningen for at lære. Man har tiltro til, at de vil gøre, som man selv gør. Tilliden til de studerende er forbundet med en tiltro til, at såfremt man selv fokuserer på sagen, udviser lydhørhed og forholder sig konstruktivt, vil de gøre det samme. Man forlader sig på eksemplets magt.«
Bogen henvender sig i analogi med flere af forfatterens tidligere bøger til en bred skare af læsere. Den har et pædagogisk sigte, men tager sideløbende en række dannelsesmæssige og uddannelsespolitiske spørgsmål op, og den tilfører dem nye filosofiske perspektiver.
Dorthe Jørgensen (f. 1959) er filosof, idéhistoriker og teolog, debattør, forfatter og medlem af forlagets redaktionskomité. Dr.theol og dr.phil, professor i filosofi og idéhistorie ved Aarhus Universitet.
Anmeldelser
»Den praktiske side af den skønne tænkning … Bogen er absolut et prisværdigt slag for ’tænkning uden faktura’. Jeg vil aldeles anbefale den til dem, som har med undervisning og formidling at gøre.«
Filosofiske anmeldelser, nr. 3, årgang 4, 2016
»Må på det kraftigste anbefales … Denne nye bog fra Dorthe Jørgensen er en god, særdeles læseværdig forøgelse til det allerede fyldige bibliotek fra hendes hånd, t.eks. Skønhedens metamorfose (2001), Historien som værk (2006), Skønhed – en Engel gik forbi (2006), Aglaias dans (2008) og ikke mindst Den skønne tænkning (2014). Ikke mindst, hvis man kender nogle af disse skrifter, forekommer hendes nye bog – i et samfund, der i stadig højere grad vælger dannelse og fornuftstænkning fra – som den gyldne morgensol, der spreder ensidighedens tåger, og den må på det kraftigste anbefales enhver, der er interesseret i tænkning og dannelse, dvs. enhver, der skal i gang med sine studier eller allerede er i gang, forskere, engagerede i samfundslivet og mange flere; ja, enhver med kærlighed til sophia, til visdom! … Det er ikke alene bogens indhold, men også dens ydre fremtoning, der er med til at fremkalde denne følelse af opløftethed. Nydeligt indbundet i et tiltalende bind med titlen præget på forsiden, trykt på godt papir og en smagfuld opsætning af teksten. Papirets hvide tone er den helt rigtige til, at man slet ikke lægger mærke til, at man læser – og hertil hjælper naturligvis også den næsten uset grundige korrekturlæsning. Bogen er et godt eksempel på, at det sandelig kan lade sig gøre at lave ordentlige bøger stadigvæk – og ikke nødvendigvis til ubetalelige priser!«
Litteratursiden.dk, 4. februar 2016
»Bogen er på et højt abstraktionsniveau, men har et sjældent personligt præg, hvor forfatteren øser af egne erfaringer. En sjælden kombination på det akademiske niveau, som bogen her placerer sig på.«
Lektørudtalelse, DBC, december 2015