Yvan Goll

Ned med Europa

Den idealistiske Edmund har tilbragt Første Verdenskrig i Schweiz, hvor han tilhørte Romain Rollands gruppe af ‘menneskehedsvenner’. Efter krigen beslutter han sig for at flytte til Paris, i sikker forvisning om, at han her vil finde ligesindede. Men allerede hans første møde med den parisiske ungdom belærer ham om noget andet. I Paris er hans idealer om menneskehedsforbrødring for længst gået af mode og blevet afløst af den mest hårdkogte nihilisme. Edmund falder totalt igennem med sine gumpetunge idealer og overvejer allerede at stikke halen mellem benene og tage tilbage til Schweiz, da han pludselig indhentes af fortiden i skikkelse af den russiske danserinde Lola …

Med kærligheden som fremkaldervæske tegner Ned med Europa (1928) et satirisk billede af 1920’ernes kunstneriske og intellektuelle strømninger, der alle synes lige langt fra virkeligheden. Det er på én gang en allegori over mellemkrigstidens europabilleder, en svanesang over den kunstneriske avantgarde og forfatterens opgør med sig selv som ung mand.

Yvan Goll (1891-1950) stammede fra en jødisk familie i Alsace-Lorraine og skrev på både tysk og fransk. Efter Første Verdenskrig bosatte han sig i Paris, hvor han blev en central skikkelse i blandt andet surrealismen.

Adam Paulsen (f. 1972), germanist, litteraturforsker, oversætter og forfatter. Lektor og ph.d. i litteraturvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet. Har også oversat og skrevet efterskrift til den anmelderroste Yvan Goll Eurobacillen.

Forfatter: Yvan Goll
Titel: Ned med Europa
Vejl. pris: 180 kroner
Originaltitel: Der Mitropäer
Oversætter: Adam Paulsen
Efterskrift: Adam Paulsen
Tilrettelæggere: Per Andersen og Klaus Gjørup
Trykkeri: Narayana Press
Indbinding: Garnhæftet omslagsbog
Format: 12,5 x 19,0 cm
Omfang: 144 sider
Papir: Munken Pure Rough 90 gram
Skrifter: North og Krabbesholm Serif (omslag)
Oplag: 900 eksemplarer
Udgivet: 2022/07, 1. udgave
ISBN: 978-87-93557-44-4
null

Kommer snart ...

Yvan Goll
Sodoma og Berlin

null

Se også ...

Yvan Goll
Eurobacillen

null

Se også ...

Jens Christian Grøndahl
En ukendt frihed