Arthur Schopenhauer
Parerga og Paralipomena I, 2. Aforismer om Livsvisdom
Arthur Schopenhauer (1788-1860) er en af de mest indflydelsesrige tænkere i europæisk ånds- og kulturliv, og hans Aforismer om Livsvisdom kan uden betænkning betegnes som et litterært mesterværk. Bogen er oversat af Martin Pasgaard-Westerman, som endvidere har skrevet et fyldigt efterskrift.
Bogen tager sit udgangspunkt i det klassiske spørgsmål om muligheden for et godt eller lykkeligt liv (eudaimonia) og giver efter klassisk forbillede (Aristoteles, epikuræisme, stoicisme) en række livs- eller verdensklogskabsregler. Aforismerne består af to dele og et tillæg. Den første del omhandler betingelserne for muligheden for et lykkeligt liv med særlig fokus på ens individuelle karakter (åndelige egenskaber), ydre goder (besiddelse) samt ydre anerkendelse (rang, ry, ære). Anden del opstiller en række almene betingelser og almene forholdsregler i ens forhold til en selv, til andre og til verdens gang. Endelig giver Schopenhauer i et tillæg en beskrivelse af de forskellige aldre eller livsfaser.
Aforismer om Livsvisdom indgår som et selvstændigt essay i Schopenhauers store senværk Parerga og Paralipomena [biværker og tiloversblevet]. Parerga og Paralipomena er Schopenhauers andet hovedværk og nok det mest indflydelsesrige. Ved udgivelsen i 1851 blev Schopenhauer med et slag verdensberømt både for sit dybtgående og vidtspændende filosofiske system og for sin uovertrufne litterære stil, der sammen med hans berygtede pessimistiske livssyn er blevet hans særlige kendetegn.
Martin Pasgaard-Westerman er filosof og oversætter. Mag.art. i filosofi (Syddansk Universitet) og ph.d. i filosofi fra Technische Universität Berlin.
Anmeldelser
»Vittig, klog og elegant filosofisk prosa. Pessimisten og viljesfilosoffen Arthur Schopenhauer forklarer, hvorfor lykken er at opgive lykken … skulle nogen af os i dag forfalde til at søge bekræftelse og nydelse på de sociale medier eller optimistisk forvente grænseløs succes i livet og kærligheden – så er Schopenhauer den probate modgift … der er ikke megen tvivl om, at Schopenhauer vitterlig var en stor begavelse, og som hans discipel Nietzsche engang skrev, var det Schopenhauer, der lærte ham, at filosofisk prosa på tysk kunne være både vittig, klog og elegant. Aforismer om Livsvisdom byder på talrige eksempler … Forlaget Wunderbuch har heroisk påtaget sig for første gang at lade os få hele Parerga og Paralipomena på dansk, besørget af en meget kompetent oversætter, filosoffen Martin Pasgaard-Westerman, og som altid i smukt udstyr.«
Weekendavisen, 31. januar 2020
»De hundredevis af fortættede skriftperler og maksimer foreligger nu endelig på dansk i en fornem udgave af Forlaget Wunderbuch i Skive. Det er meget forunderligt og idelt tankevækkende at indlade sig på at læse Schopenhauer i en samtid, der formeligt er besat af en jagt på opmærksomhed, likes og samfundsmæssig anerkendelse. Han levede fra 1788-1860 og nedskrev sine råd og profane bandbuller nogenlunde samtidig med, at sociologien brød igennem som videnskab, og det moderne samfunds sociale strukturer tog form. Martin Pasgaard-Westerman byder i sit instruktive efterskrift på en redegørelse for, hvordan Schopenhauer nu også har blik for, at man gennem erfaring kan komme til at erhverve sig en karakter ved at lære sig selv at kende; men grundlæggende er ens individualitet konciperet som en størrelse, der altid ‘vil findes som ens natur og stadig komme til udtryk og føre ens liv så at sige bag om ryggen på en’. Med klarsyn pointerer Pasgaard-Westerman, at lykken – for Schopenhauer – ikke er et resultat af menneskets egen indsats – som hos stoikerne. Det skyldes ikke mindst, at han ikke har den store tiltro til, at mennesket kan eller skal styre forudsige sit liv ved hjælp af sin fornuft.«
Dagbladet Information, 30. november 2019
»En fryd at læse … I Aforismer om livsvisdom kommer Schopenhauer med sine bud på, hvordan man tackler livets uafværgelige ulykke(r). Trods det pessimistiske udgangspunkt, er det en ganske munter og morsom tekst. I modsætning til de andre store tyske filosoffer, tænkere som Hegel eller Kant, er det en fryd at læse Schopenhauer, som skriver både levende og klart. Aforismer om livsvisdom er et selvstændigt essay, som indgår i et større hovedværk Parerga og Palipomena (Biværker og tiloversblevet) der udkom i 1851. Ved udgivelsen trådte Schopenhauer omgående frem i rampelyset og nød den succes og berømmelse, han ellers aldrig havde opnået før. På det tidspunkt var han 63 år. Han døde 9 år senere.«
Atlas Magasin, nr 2, 2020
»En smuk udgivelse af et af filosofihistoriens hovedværker, her suppleret med et fremragende efterskrift. Bogen, der er en del af et større værk, står udmærket og afrundet for sig selv og er et bevis på Schopenhauer, som en stor stilist og som en yderst vedkommende tænker i dag. Anbefales.«
Lektørudtalelse, DBC, januar 2020