Anette Harboe Flensburg
Reol, spejl, cirkel
»De billeder, jeg arbejder med, ligger i et mærkeligt krydsfelt. Når det efter en lang proces, der begynder med bygningen af små modelrum, dagevis med udskiftning og flytten rundt på forskellige elementer, affotografering og fremkaldelse, endelig i udvalgte tilfælde ender som maleri, er det fordi det er i det medie, jeg bedst kan få billedet til at slippe de referenter af tid og sted, der klæber til fotografiet. Det er også i maleriet, jeg bedst kan få tomheden til at have fylde.«
Reol, spejl, cirkel er skrevet af billedkunstner Anette Harboe Flensburg. Bogen er en collage af tekster og billeder, der på kryds og tværs står i indbyrdes relation til hinanden, som spredte labyrintiske knopskydninger. Formen er arkæologisk med spor, figurer og temaer af forskellig karakter – fra essays til prosa/lyrikfragmenter og fra snapshot til maleri.
Bogen kredser om forfatterens egne og andres arbejdsprocesser og tænkning. Det gælder især de kunstnere og filosoffer, som indrammer eksistentielle grundvilkår og som samtidigt forsøger at overskride dem; at bryde isolationen, skabe passager mellem singulariteterne, mellem det enestående og fællesskabet. Mellem kropslig erfaring, sansning, materialitet, billede og sprog.
Reol, spejl, cirkel er på mange måder en forlængelse af Anette Harboe Flensburgs Vi bor i hinanden, som Forlaget Wunderbuch udgav i 2014.
Anette Harboe Flensburg (f. 1961), billedkunstner og forfatter. Uddannet ved Kunsthåndværkerskolen i Kolding og har studeret filosofi ved Københavns Universitet. Repræsenteret på kunstmuseer i Danmark og Sverige. I 2018 modtog hun Ny Carlsbergfondets Kunstnerpris og i 2017 Eckersberg Medaillen.
Anmeldelser
»En meget smuk bog … et kunstværk i sig selv. Mange billedkunstnere er påholdende med at tale om deres kunst, vel sagtens fordi de synes, at de meddeler sig bedre og mere præcist i billeder end i ord. Ellers var de vel blevet forfattere. I Reol, spejl, cirkel gør Anette H. Flensburg dog også brug af ord, idet hun udfolder nogle tanker om, hvad det er, hun gerne vil udtrykke i sine værker. Mange af forklaringerne forbliver antydningsvise, nok mest fordi det ikke er så let at sætte ord på det kunstneriske udtryk, men sikkert også fordi ord kan ensrette og fastlåse, så værkerne efterfølgende må kæmpe sig fri af den fastlagte tolkning … Teksterne i Reol, spejl, cirkel består af tankerækker af varierende længde. De kan måske også betegnes som bittesmå essays. Mange af dem har også præg af digte. Der er ikke nogen egentlig sammenhæng mellem de enkelte tekster, men de kredser om de samme problemstillinger og udgør således alligevel et hele i samspil med hinanden og bogen illustrationer. Som det var tilfældet med Vi bor i hinanden er Reol, spejl, cirkel et kunstværk i sig selv.«
Den smalle bog. Digitalt kulturtidsskrift, 23. juli 2020