SÆRUDGAVE

Peter Brandes | Sappho

Roser fra Piería. Samtlige fragmenter

Med særudgaven følger en radering af Peter Brandes. Oplaget er på 60 eksemplarer. Raderingen er trykt hos Aldo Galleni i Pietra Santa på 300 gram håndgjort Magnani-papir. Formatet er 25,0 x 17,5 cm. Særudgaven er signeret og nummereret (1-60) af kunstneren. Ordinærudgaven er desværre udsolgt fra forlaget, men der er få eksemplarer tilbage af særudgaven.

Den græske digter Sappho levede omkring 600 f.Kr. og betragtes som en af verdenslitteraturens største og mest afgørende skikkelser. Ingen har før eller siden beskrevet kærlighedens væsen så præcist og indsigtsfuldt som hun. Sapphos digte og fragmenter er oversat af Rasmus Sevelsted, som også har skrevet en fyldig efterskrift. Bogen er illustreret af Peter Brandes.

Roser fra Piería giver for første gang en dansk oversættelse af samtlige Sapphos digte og fragmenter. Heri åbner sig en ellers skjult verden af savn, længsel og begær, en verden hvor roser blomstrer, duggen flyder, månen og stjernerne lyser, og hvor glimtet i den elskedes øjne kan få én til at skælve og hendes latter få ilden til at løbe under huden. Sappho taler om erotisk begær så sanseligt direkte og så nært, at den virker velkendt og umiddelbar her 2600 år senere.

Over en periode fra 2016 til 2020 har Peter Brandes skabt en række unikke tegninger, akvareller og gouacher til Sevelsteds oversættelse af Sappho. Et stort udvalg af disse er gengivet i bogen. Herudover har han skabt nævnte originaltryk til særudgaven.

For at kunne formidle Brandes’ kunst og Sapphos sanselige univers bedst muligt, er bogens første oplag trykt på kraftigt taktilt Hahnemühle Bøttepapir.

Rasmus Sevelsted (f. 1984), ph.d. i klassisk græsk og latin fra Københavns Universitet i 2016 og siden 2017 forsker ved University of Cambridge. Han har været medlem af redaktionskomitéen for Platons Samlede Værker, og er forfatter til adskillige internationale videnskabelige artikler om forholdet mellem antik græsk poesi, kunst og filosofi.

Peter Brandes (f. 1944), kunstmaler, grafiker, billedhugger og fotograf. Han har illustreret en lang række bøger, bl.a. Homer, Sofokles, Aischylos, Ovid og Vergil. I 2013 modtog han Friederich-Hölderlin-Preis og i 1994 Eckersberg Medaillen.

Forfatter: Sappho
Kunstner: Peter Brandes
Titel: Roser fra Piería. Samtlige fragmenter
Vejl. pris: 1.500 kroner / UDSOLGT FRA FORLAGET
Oversætter: Rasmus Sevelsted
Efterskrift: Rasmus Sevelsted
Tilrettelæggere: Peter Brandes, Klaus Gjørup, Per Andersen og Rasmus Sevelsted
Trykkeri: Aldo Galleni / Narayana Press
Indbinding: Halvbind med mærkebånd
Format: 15,1 x 23,0 cm
Omfang: 176 sider
Papir: Magnani-papir 300 gram / Hahnemühle Bøttepapir 150 gram
Skrift: Perpetua
Oplag: 60 eksemplarer signeret og nummereret
Udgivet: 2020/11, 1. udgave