SÆRUDGAVE

Maja Lisa Engelhardt | Cesare Pavese

Samtaler med Leuka

Med særudgaven følger et originaltryk af Maja Lisa Engelhardt. Oplaget på 30 eksemplarer. Originaltrykket er en blanding mellem træsnit og radering, og det er trykt på 300 gram Magnani-papir hos Aldo Galleni i Pietrasanta. Formatet er 16,0 x 24,5 cm. Særudgaven er nummereret (1-30) og signeres sammen med originaltrykket af kunstneren.

Samtaler med Leuka er en hyldest til mytens samtidighed. Den italienske forfatter Cesare Pavese betragtede mytologi og myter som en uomgængelig del af også det moderne menneskes forståelse og eksistens, og hans Samtaler med Leuka fra 1947 er en smuk og eksperimenterende gendigtning af gamle græske myter. Conni-Kay Jørgensen har oversat og skrevet bogens efterord, og Maja Lisa Engelhardt har illustreret bogens korte fortællinger med 27 monotypier.

Paveses ærinde med at gendigte gamle græske myter er på ingen måde bagstræberisk, derimod er budskabet, at det moderne menneskes tilbagevenden til de mentale og geografiske oprindelser ikke er en søgen efter et tabt paradis, det er ikke en afvisning af moderne kultur og civilisation til fordel for en primitiv verden. Han afviser ikke kulturen og er udmærket klar over, at det er umuligt at generobre den én gang tabte uskyld. Men man kan i det mindste forsøge at se med jomfruelige øjne, fordomsfrit, og man kan søge tilbage til den primitive mentalitet, der tillader en at genleve oprindelige, autentiske erfaringer. Myten er et symbolreservoir, en skatkiste der fyldes i barndommen og giver resten af livets dets rigdom.

Cesare Pavese (1908-1950) debuterede som lyriker, men udgav senere mange romaner. Som redaktør og konsulent ved forlaget Einaudi stod Pavese for introduktionen af ny amerikansk litteratur i Italien. I dag er Samtaler med Leuka – ved siden af Månen og bavnerne – Paveses bedst kendte og mest læste værk, og teksten er genstand for endog meget stor interesse og fortolkes på alle mulige måder; hermeneutisk, fænomenologisk, eksistentialistisk, rent filologisk eller i lyset af den ene eller den anden antropolog, psykolog eller filosof. Bogen er oversat til talrige sprog og foreligger her for første gang på dansk i Conni-Kay Jørgensens oversættelse.

I 2020 skabte Maja Lisa Engelhardt tre unikke monotypier til hver enkelt af Paveses gendigtninger i Samtaler med Leuka. Af de 81 er der udvalgt og i bogen gengivet en monotypi til hver af de 27 fortællinger. Herudover har hun skabt nævnte originaltryk til særudgaven.

Maja Lisa Engelhardt (f. 1956), billedkunstner. Har illustreret en lang række bøger: bl.a. Bibelen, Saxo, Søren Kierkegaard, B.S. Ingemann, Pär Lagerkvist og Prins Henrik og har tillige udsmykket et stort antal kirker.

Conni-Kay Jørgensen (f. 1968), oversætter og forfatter, cand.mag. i latin og filosofi og ph.d. i filosofi efter studier i Napoli, Firenze og Torino. Har oversat bl.a. Galileo Galilei, Johannes Kepler og Giovan Francesco Straparola.

Forfatter: Cesare Pavese
Kunstner: Maja Lisa Engelhardt
Titel: Samtaler med Leuka
Vejl. pris: 1.600 kroner / Bestilles direkte hos forlaget
Originaltitel: Dialoghi con Leucò
Oversætter: Conni-Kay Jørgensen
Efterord: Conni-Kay Jørgensen
Tilrettelæggere: Klaus Gjørup og Per Andersen
Trykkeri: Aldo Galleni / Narayana Press
Indbinding: Halvbind med mærkebånd
Format: 16,0 x 24,5 cm
Omfang: 280 sider
Papir: Munken Print White 115 gram
Skrift: ITC Giovanni
Oplag: 30 eksemplarer signeret og nummereret
Udgivet: 2021/11