Yvan Goll

Sodoma og Berlin

Yvan Goll udgav Sodoma og Berlin i 1929, og det er en mageløs roman, der tåler sammenligning med de største fra perioden. Bogen er oversat af Anders Ellebæk Madsen og Adam Paulsen. Som det var tilfældet med de to forgængere Eurobacillen og Ned med Europa har Adam Paulsen også denne gang skrevet efterskrift.

Berlin, november 1918. Den store krig er slut, Tyskland ligger i ruiner. En ung mand, der lige akkurat har overlevet massemyrderiet, drager til hovedstaden, han vil være med til at forme fremtidens Tyskland. Det lykkes over al forventning – Odemar Müller, som han hedder, viser sig nemlig at have en guddommelig evne til at få placeret sig selv i begivenhedernes centrum. Hvad han vil dér, er til gengæld ikke let at blive klog på. Ved han det heller ikke selv, eller er han bare opportunist? Lige så hurtigt han lader sig begejstre for en sag, lige så hurtigt forlader han den igen. Han er et fluepapir for tidens modestrømninger og tendenser, det ene øjeblik taler han revolutionens sag, det næste øjeblik er han en kynisk spekulant. Han er principløs af princip, en mand uden egenskaber.

Odemar Müller er hovedpersonen i den fransk-tyske forfatter Yvan Golls groteske sædeskildring og tidsbillede fra 20’ernes Berlin, hvor verden går under og genopstår dagligt. Med satirisk brod og i et hæsblæsende tempo tager Goll temperaturen på den tyske sindstilstand i de første år efter krigen. Det er på én gang en allegori over Tyskland og tysk identitet efter verdensbranden og et præcist billede af det produktive kaos og vanvid, der herskede i Berlin i begyndelsen af 20’erne, hvor selvoptimering, psykoanalyse, vilde livsstilseksperimenter, lastefuldhed, hedonisme og excesser af enhver art blomstrede, alt imens inflationen nåede eventyrlige højder.

Sodom et Berlin udkom på fransk i 1929 som den tredje og sidste af de kortromaner, Goll skrev i anden halvdel af 20’erne på skiftevis tysk og fransk. Ligesom forgængerne – Eurobacillen (1927) og Ned med Europa (1928), som begge blev skrevet på tysk – er det en roman om den europæiske værdikrise, skrevet i den umiskendelige lyriske prosa, som er Golls vandmærke, på én gang ustyrligt morsom, grotesk, dyster og uheldsvanger, som en tegning af George Grosz eller et maleri af Otto Dix.

Yvan Goll (1891-1950), forfatter og digter. Han stammede fra en jødisk familie i Alsace-Lorraine og skrev på både tysk og fransk. Efter Første Verdenskrig bosatte han sig i Paris, hvor han blev en central skikkelse i blandt andet surrealismen.

Adam Paulsen (f. 1972), germanist, litteraturforsker, oversætter og forfatter. Lektor og ph.d. i litteraturvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet.

Anders Ellebæk Madsen (f. 1970), oversætter. Cand.mag. i fransk og tysk, og har studeret fransk litteratur på Sorbonne Universitet. Redaktør på Kristeligt Dagblad.

Forfatter: Yvan Goll
Titel: Sodoma og Berlin
Vejl. pris: 150 kroner
Originaltitel: Sodom et Berlin
Oversættere: Anders Ellebæk Madsen og Adam Paulsen
Efterskrift: Adam Paulsen
Tilrettelæggere: Per Andersen og Klaus Gjørup
Trykkeri: Specialtrykkeriet Arco
Indbinding: Garnhæftet omslagsbog
Format: 12,5 x 19,0 cm
Omfang: 128 sider
Papir: Munken Pure Rough 90 gram
Skrifter: North og Krabbesholm Serif (omslag)
Oplag: 700 eksemplarer
Udgivet: 2023/06, 1. udgave
ISBN: 978-87-93557-47-5
null

Se også ...

Yvan Goll
Ned med Europa

null

Se også ...

Yvan Goll
Eurobacillen

null

Se også ...

Giovan Francesco Straparola
Fornøjelige nætter. Eventyr og historier