Jens og Linda Handrup

Fortællingen om Thise Mejeri

Bogen Fortællingen om Thise Mejeri giver en førstehåndsberetning om etableringen af det lille økologisk andelsmejeri, der klarer sig mod alle odds. Et stykke enestående dansk virksomhedshistorie om jysk stædighed, naivitet, loyalitet og tro på og passion for økologi.

»På en mørk aften med slagregn mod de små ruder mødes en gruppe mennesker i november 1987 i stuen på en gård i Villerslev i Thy for at snakke om muligheder for at afsætte deres økologiske mælk. Mødet er klokken 20, da flere, ud over en times kørsel, også skal nå en aftenmalkning, et bad og en aftensmad først.« Således tager fortællingen sin begyndelse med en lille gruppe økologi-pionerer, der henvendte sig til mejeribestyrer Pedersen i Thise i Østsalling. De forhørte sig om muligheden for at få deres økologiske mælk tappet på kartoner, så de kunne sælge mælken som økologisk.

Her i slutningen af 1980’erne var økologi nemlig stadig meget eksotisk. Derfor var det da også med datidens øjne temmelig vovet at ville etablere et økologisk mejeri. Mange kaldte det direkte hasarderet. Men mejeribestyrerens interesse blev vakt, og som han sagde »Det kunne da godt være noget, vi skulle arbejde videre med«. Det viste sig imidlertid hurtigt at være nærmest umuligt at få afsat de økologiske mejeriprodukter. Salget var sløjt og likviditeten presset til det yderste. Her 28 år senere har mejeriet rundet 1 mia. kroner i omsætning og er arbejdsplads for 235 medarbejdere.

Fortællingen er skrevet af en af mejeriets stiftere og tidligere bestyrelsesmedlem Jens Handrup (f. 1949) med assistance fra sin datter Linda Handrup (f. 1981), der er cand.mag. og journalist.

Bogen er illustreret af Per Andersen (f. 1962), som har taget helt nye fotografier fra hverdagen på mejeriet og blandt andelshaverne. I 2014 udgav han fotobogen Fortællinger fra Fur.

Forfattere: Jens og Linda Handrup
Fotograf: Per Andersen
Titel: Fortællingen om Thise Mejeri
Vejl. pris: 250 kroner / UDSOLGT FRA FORLAGET
Tilrettelæggere: Klaus Gjørup og Per Andersen
Trykkeri: Narayana Press
Indbinding: Lærredsindbundet
Format: 21,0 x 28,0 cm
Omfang: 144 sider
Papir: Munken Lynx 170 gram
Skrift: North
Oplag: 2.500 eksemplarer
Udgivet: 2016/10, 1. udgave
ISBN: 978-87- 998861-7-3