SÆRUDGAVE

Christian Lemmerz

Tauber Vater

Tauber Vater er et enestående bogværk i folioformat bestående af 12 original-koldnålsraderinger, 4 unika-tegninger på bogbindets for- og bagperm, samt 2 unika-tegninger på bogæsken. Håndsat, håndtrykt og håndindbundet. Originalkunst og boghåndværk fra inderst til yderst. Oplaget er på 12 eksemplarer. Signeret og nummereret af Christian Lemmerz.

Om værket Tauber Vater skriver Lemmerz: »Udraderet. Denne hensygnen ind i intet. Kraniehovedet på puden. Døsende i den store barneseng. De halvt åbne, halvt lukkede øjne. Dette Alzheimervæsen, der var min far. Alkoholismen. Dette er mine sidste minder om ham. Et forsøg på at undslippe min ligegyldighed. I løbet af 12 dage, lavede jeg 12 koldnålsraderinger. Arbejdet med koldnålen er både brutalt og simpelt. Man ridser i en kobberplade, og man ser nærmest ikke, hvad man tegner. Letheden ved at tegne bliver forhindret af modstanden i kobberpladen. Nogle af kobberpladerne har jeg efter de første prøvetryk arbejdet videre på. Efter mislykkede redningsforsøg lavede jeg nye tegninger på bagsiden af to af pladerne.« Udover denne indledende tekst er der optegnelser til hver af de 12 koldnålsraderinger.

Bogværket er tilrettelagt i et samarbejde mellem Christian Lemmerz og Klaus Gjørup.

Koldnålsraderingerne er trykt af Michael Schäfer, Schäfer Grafisk Værksted i København. Teksten er håndsat med skriften Caslon af Bent Kvisgaard og trykt på en Korrex-Korrekturpresse af Thomas Bullinger i Ulstrup. De håndfalsede ark er 250 gram Somerset-bomuldspapir fra St. Cuthberts Mill. Værket er håndindbundet i en bindtype med »åben ryg« af Malene Lerager, Co’libri i København. Den beskyttende bogæske er fremstillet af Det Kongelige Bibliotek. Teksten er skrevet på tysk, og vedlagt følger en folder, også håndsat og -trykt, med en dansk oversættelse ved Søren R. Fauth.

Det prægtige bogværket blev præsenteret på udstillingen Drømmebøger, oktober 2020, på Det Kongelige Bibliotek i København.

Christian Lemmerz (f. 1959), billedkunstner. Han er født i Tyskland, bor og arbejder i Italien og Danmark. Uddannet klassisk billedhugger fra kunstakademiet i Carrara og senere fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Har illustreret forlagets udgave af Goethes Faust I.

Kunstner: Christian Lemmerz
Titel: Tauber Vater
Vejl. pris: 25.000 kroner / Bestilles direkte hos forlaget
Tilrettelæggere: Christian Lemmerz og Klaus Gjørup
Kobbertrykker: Michael Schäfer, Schäfer Grafisk Værksted
Sætter: Bent Kvisgaard
Bogtrykker: Thomas Bullinger
Håndbogbinder: Malene Lerager, Co’libri
Indbinding: Bogbind med »åben ryg« ilagt bogæske
Format: 28,0 x 38,0 cm
Omfang: 60 sider
Papir: Somerset-bomuldspapir 250 gram
Skrift: Caslon
Oplag: 12 eksemplarer (+ 3 E.A.)
Udgivet: 2020/10