Karen Blixen

Ehrengard

Pragtudgave rigt illustreret med découpager af Dronning Margrethe II og med en grundig efterskrift af professor, dr.phil. Johnny Kondrup.

Om découpagerne skriver Dronningen i bogens forord: »Karen Blixen er en meget dygtig fortæller, men også meget dygtig til at skabe billeder i læserens hoved. Det gælder ikke mindst novellen Ehrengard, der har fascineret mig gennem mange år, og som nu er omsat til både en spillefilm og til den aktuelle pragtbog, der begge – til min slet skjulte stolthed – bruger mine découpager som inspiration og illustration til fortællingens forskellige universer.«

Ehrengard er en af de fortællinger, Karen Blixen efterlod ved sin død. Den forelå i et færdigt manuskript på engelsk og blev oversat til dansk af Blixens sekretær. Nærværende udgave af Ehrengard er trykt med den originale retskrivning. Fortællingen er, hvad forfatteren selv kaldte »en Spøg«, men den har et alvorligt perspektiv. Blixen følte sig provokeret af Søren Kierkegaards «Forførerens Dagbog» og besluttede at skrive et modsvar.

I Enten-Eller hævder Johannes Forføreren, at han vil kunne besejre enhver kvinde, selv den, der vil hævne sit køn ved at lade ham smage ulykkelig kærlighed. Den udfordring tog Karen Blixen op i historien om den drevne forfører Johann Wolfgang Cazotte, der prøver at få den unge, landlige uskyldighed Ehrengard til at rødme af skam.

Men Ehrengard har bogstavelig talt ikke skam i livet – hendes bevidsthed er ikke spaltet, så hun skammer sig ikke over noget, heller ikke forplantningens kendsgerninger. Desuden er hun stærk og handlekraftig, så Cazottes forføreriske planer lider skridt for skridt en ynkelig skæbne – og Ehrengard står tilbage som kvindekønnets hævner. I det store perspektiv er Ehrengard et opgør med den mandlige (og kristelige) optik, der vil adskille natur og ånd, krop og hoved.

Bogen er udgivet i et samarbejde mellem Forlaget Wunderbuch og JJ Film.

Forfatter: Karen Blixen
Kunstner: Dronning Margrethe II
Titel: Ehrengard
Vejl. pris: 340 kroner
Efterskrift: Johnny Kondrup
Tilrettelæggere: Klaus Gjørup og Per Andersen
Trykkeri: Narayana Press
Indbinding: Halvbind med mærkebånd
Format: 20,0 x 28,0 cm
Omfang: 168 sider
Papir: Munken Pure 150 gram
Skrift: North
Oplag: 1.500 eksemplarer
Udkommer: 2023/11
ISBN: 978-87-93557-49-9
Anmeldelser

»Nærmest en dannelsesrejse … I denne pragtbog er Karen Blixens perle af en novelle, Ehrengard, kombineret med hendes Majestæt Dronningens découpager. Fortællingens tekst er sat efter førsteudgaven fra 1963 med bibeholdelse af den originale retskrivning. Det bevirker at læseren bliver sat i en lidt altmodisch stemning og når man vender siderne, er papiret tykt og lækkert, som gammeldags brevpapir. Meget elegant … Ehrengard er en af de fortællinger Karen Blixen efterlod ved sin død. Fortællingen er, hvad forfatteren selv kaldte ‘en Spøg’, men den har et alvorligt perspektiv. Blixen følte sig provokeret af Søren Kirkegaards «Forførerens dagbog» og besluttede at skrive et modsvar. I Johnny Kondrups strålende efterskrift, er der en grundig gennemgang og analyse af bevæggrundene for historien. Det er en fornøjelse at kunne fordybe sig i Dronningens découpager. Hvert billede er en lille æstetisk oplevelse. Det er tydeligt, at det ikke er noget der er kreeret på en time. Der er kælet for detaljerne og hvert billede har sin egen stemning og farve. Og den evigt aktuelle beretning om Ehrengard er nærmest en dannelsesrejse. Den kan også sagtens tåle at blive genlæst. Det er en lækker Coffee Table Book og ganske aktuel, må man sige. Rigtig god fornøjelse.« (6 stjerner)
Kulturinformation, 14. januar 2024

»Meget sanselige … Blixens mange ordbilleder får et fint mod og medspil af Dronningens værker, der er meget sanselige og behager øjet, selvom de også snyder øjet. Og man kan ikke undgå at tænke, at de er en kærlig hilsen til hendes afdøde mand, Prins Henrik – der findes mange referencer til hans værk deri. I det store perspektiv er Blixens Ehrengard et opgør med den mandlige optik, der vil adskille natur og ånd, krop og hoved. Dronningens værker sætter krop på.«
Magasinet Kunst, nr. 1, 2024

»Eventyrlige og forførende découpager … Pragtudgave af Karen Blixens skælmske forførelseshistorie med original retstavning og smukke découpager af Dronning Margrethe II. For læsere med kunstnerisk og litteraturhistorisk interesse … Karen Blixen præsenterer i Ehrengard et moderne kvindesyn og et opgør med Kierkegaards forfører med ironi og humor. Humoren finder man også i Dronningens eventyrlige og forførende découpager, der supplerer historien om det farverige kongerige. Udgivelsen giver smag for at læse mere Karen Blixen …«
Lektørudtalelse, DBC, uge 51, 2023

null

Se også ...

Sappho
Roser fra Piería. Samtlige fragmenter

null

Se også ...

Johnny Kondrup
Bjergtaget. Illusion og forførelse fra Søren Kierkegaard til Karen Blixen

null

Se også ...

Jens Christian Grøndahl
En ukendt frihed